Joan Viader Roger | ||
Joan Viader Roger (Barcelona, 1906-1976) va ser un empresari del sector làctic català, fill deMarc Viader Bas, un dels fundadors de la Societat Anònima Letona i de de Matilde Roger Canals. Joan Viader es va fer càrrec de la direcció d’aquesta empresa el 1931, quan només tenia 25 anys, i s’hi va mantenir al front, a excepció del breu parèntesi de la guerra civil espanyola, fins a 1964. Arrel de les seves experiències durant un viatge de negocis per Hongria, va descobrir les possibilitats del cacau barrejat amb llet i sucre per a l’obtenció d’un batut. El desembre de 1931 va patentar al seu nom el procediment i la marca Cacaolat. El nou producte va començar a comercialitzar-se el juny de 1933 i va constituir el primer batut industrial de les seves característiques al món. Permetia aprofitar el subproducte de la descremació de la llet, el xerigot, i regular els excedents làctics, precisament a l’estiu que era quan augmentava la producció i disminuïa el consum de llet. Cacaolat va obtenir un èxit extraordinari i va ser ràpidament imitat per altres productores de Catalunya, com “Sali” o “Marinette”. El 1936 va fer donació de la marca i de les patents que l’emparaven al seu pare, Marc Viader Bas. L’esclat de la guerra va interrompre la producció de Cacaolat fins l’agost de 1950. |
||
El setembre de 1964 Joan Viader va abandonar la direcció de Letona i poc temps després va adquirir la “Central Lechera Española” de Santa Coloma de Gramenet, on hi va elaborar una marca de vida efímera, el “Cacaollet”. Casat amb Cristina Riera Lloret i pare de Rosa, Marc, Joan, Josep, Cristina i Jordi. |
||
Bibliografia sobre Joan Viader Roger | ||
|
||
COCA, Maria Teresa, 2006. Cacaolat calent, no! AVUI (18 juny 2006) pp. 26-27 GUANYABENS, Nicolau, 2008. Sabies que... El popular Cacaolat va estar catorze anys desaparegut del mercat?. Valors , núm 46, pp. 17. "KARL HOHENTHAL", 2001. Cacau que no es menja, es beu. El Temps d'Economia , núm V, pp. 30-31. LEVRERO, Norma, 2006. Les arrels del Cacaolat a Cardedeu. El 9 Nou(18 agost 2006) p. 11. M[ARTÍNEZ], Ll., 2002. La inspiració que va venir de l'Est . AVUI Diumenge . (24 febrer 2002), pp. 30-31. MARTÍ ESCAYOL, M.A., 2004. El plaer de la xocolata. La història i la cultura de la xocolata a Catalunya. Cossetània Edicions, Valls. PUJOL ANDREU, Josep , 2006. Joan Viader Roger (1906-1976). A: CABANES, Francesc, Cien empresarios catalanes . pp. 528-536. Lid, Madrid. RAYA, Xavier, 2001. Letona y Cacaolat, de la granja al mercado mundial. Cataluña económica , núm. 426 , pp. 42-44. RIERA LLORET, Cristina, 1993. Memòries . [s.n.], Barcelona VALLBONA, Rafael, 2006. El cacaolat a la universitat. El Mundo (16 setembre 2006) p. 4 VIADER RIERA, Jordi, 1988. Aproximació a l'estudi dels Viader de Cardedeu. [s.n.], Barcelona VIADER RIERA, Jordi, 1994. 80 Anys de records. [vídeo]. [s.n.], Barcelona, emès per Barcelona Televisió. VIADER RIERA, Jordi, 2006. La Central Lletera de Mollet. Notes:26.pp. 89-106. Mollet. VIADER RIERA, Jordi, 2006. Record i oblit. El 9 Nou (18 agost 2006) p. 11. VIADER RIERA, Jordi, 2006. Els Viader, industrials lleters durant la República (1931-1939) . Treball de recerca de Doctorat. [s.n]. UAB. Bellaterra VIADER RIERA, Jordi & VIADER VIDAL, Cristina, 2016. La gran aventura del Cacaolat. [s.n.]. Barcelona VIADER RIERA, Jordi , 2016. Joan Viader Roger. [s.n.]. Barcelona VIADER RIERA, Josep, 1998. Can Marc. [s.n.], Barcelona |
||